mandag 11. januar 2010

P for Pantheon

Så til ukas bokstav hos ABC-tema - P.

Jeg har tidligere i denne serien vært innom i Roma og nå tar jeg igjen en tur dit. Denne gang til Pantheon. Opprinnelig var bygningen et romersk tempel for "alle guder". Utvendig ser man tydelig de karakteristiske søylene i inngangspartiet:Opprinnelig var det et tempel her bygd av Marcus Agrippa, Augustus svigersønn. Keiser Hadrian (118-125 e.Kr.) bygde den nårværende bygningen som erstatning for Agrippas tempel.Inne ser vi tydelig den fantastiske kuppelen. Bygningen har samme diameter og høyde - 43,3 m. Hullet i toppen av kuppene, oculus, gir det eneste lyset (i dag er det satt inn elektrisk lys og det kan skues på kveldstid).Kuppelen er støpt og de uthulede dekorative kassettene har er i aller høyeste grad av funksjonell art, da man på denne måten reduserte vekten av kuppelen.
Sist jeg var der regnet det og kanskje kan du klare å se at det striregner gjennom hullet på dette bildet:Gulvet har et sluk i midten, så alt vannet ledes sikkert ut, selv om det selvfølgelig blir vått i midten.
I tillegg til den imponerende kuppelen (altså bygd på 100-tallet) er Rafaels grav i dag den andre hovedattraksjonen. Templet ble i middelalderen gjort om til kirke og er det den dag i dag, og her finner i altså Rafaels grav:Kunstnerens legeme hviler under en Madonna av Lorenzetto fra 1500-tallet:Det var midt bidrag til ukens ABC-tema. Flere bidrag finner du her.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig og imponerende at de klarte å bygge slike mesterverk i den tiden hvor redskapen ikke var av de beste.
Flotte bilder av en vakker bygning.
Ha en flott kveld!

Living next to me sa...

for en vakker byggning , og det må ha vært flott være der. og en lærer stadig noe nytt. F

Petunia sa...

Imponerende og storslagent valg for bokstaven P!
De kunne virkelig bygge før i tiden og jeg synes det er helt utrolig at de klarte det uten alle hjelpemidlene vi har i dag, ja!

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Sånne innlegg passer meg vet du. En praktfull bygning og et godt valg for P... Flere i samme gate etterhvert?

Melusine sa...

Imponerende bygning og spennende lesning om dens historie!

Unknown sa...

Fantastisk bygg. Burde ses.