mandag 31. august 2009

Tro

Det er mandag igjen og jeg har vært innom og sjekket tema hos Mandagstema. Før jeg går over til det vil jeg takke for alle hyggelige kommentarene på mitt bidrag forrige mandag.
I dag er temaet

TRO

For meg er det et tema som ligger nær opp til forrige tema, kirke. Allikevel har jeg funnet fram noen bilder som viser en tro som ikke er knyttet til kirker.
Bildene er fra Ostia Antica, en havneby fra romerrikets tid, like utenfor Roma. I dag er store deler av den gravd ut og man kan går rundt og se hvordn byen var bygget opp, med gater, butikker, boliger, templer og et stort teater. Romerne hadde mange guder og dermed mange templer, et for hver, ja, selv keiseren ble tilbedt som en gud. I tillegg til de romerske gudene, fantes det også andre guder og kulter, en av de største var den persiske Mithrakulten. Den ble utøvd i mithræet, et underjordisk firkantet rom, som illustrerte Mithras fødested.


Lengst inn var et "alter" eller "altervegg" som viste kultens sentrale hendelse, tyredrap.


I Romerriket var dette en av kultene som var stor samtidig med at kristendommen bredte seg utover i riket i de første århundrene.

5 kommentarer:

Bea sa...

Flott tolkning og fine bilder.
Håper å få dra selv en gang.

Klem

Unknown sa...

Dette var ei utruleg flott tolkning, og bilda skapar ei flott ramme rundt teksta:0)

linsky sa...

Så spennende å lese! :)

Turid Holm Flaa sa...

Mye stor og dramatisk historie knyttet til tro. Flotte bilder av et sted som må ha vært interesant å besøke.

Fotodilla sa...

Oi oi... spennende å lese. Så fine bilder, og interessant lesning.:)