tirsdag 24. november 2009

I for Ichtys

Ukens bokstav hos ABCtema er I. Jeg har valgt meg et gresk ord - ICHTYS. Ordet betyr fisk og de fem greske bokstavene som danner ordet er de første bokstavene i "Jesus Kristus Guds Sønn Frelser" på gresk: Iesous CHristos Theou Yios Soter.


Fisken ble ut fra dette raskt et kristent symbol, ja, faktisk regnes det som det aller eldste kristne symbol, eldre enn korset. Gresk var språket som ble brukt av stormakten på denne tiden, Romerriket, og derfor et internasjonalt språk i det første hundreåret e. Kr.

De første kristne brukte fisken som et tegn for å vise andre, først og fremst andre kristne, at de var kristne. Symbolet var ikke allment kjent i utgangspunktet og kunne derfor brukes som et hemmelig tegn.

Fisken som symbol har man funnet mange steder, blant annet i katakombene.

I dag finner vi den fortsatt som kristent symbol. Blant annet blir den brukt som klistermerke på biler, og merke på jakkeslaget.Flere løsninger på ukens bokstav finner du her.

2 kommentarer:

TorAa sa...

Dette er jo et sterkt innlegg og så informativt. Hurra det er bra i ABC

Petunia sa...

Jeg visste at de krisne brukte fisk som symbol, men ikke hvorfor. Jeg har vel mer tenkt på det som det at Jesus som fikk fisk til å rekke til mange og at mange av disiolene hans var fiskere.
Informativt og flott valg!