søndag 13. desember 2009

L for laft

Ukas bokstav hos Abc-tema er L. Denne ukas bokstav hadde jeg egentlig planlagt tidligere, men når jeg nå satte meg ned for å finne fram bildene jeg skulle bruke, falt jeg for noen helt andre bilder og temat ble laft eller lafting.

Vi har laftet tømmerhytte på fjellet og for noen år siden kjøpte min mann en liten laftet bu og vi fraktet alle delene opp til hytta. I fjor fikk endelig satt opp denne bua.
Vi startet med å legge hjørnesteinene og få de helt rett. Så var det å få lagt de første rundene av tømmer og få sjekket at alt var riktig.Vi jobbet videre, med stokk for stokk.Når vi var kommet så langt vi kunne klare alene fikk en med traktor til hjelpe oss med de siste stokkene.Siste stokk på plass var den runde toppstokken, lang og tung, som ble løftet forsiktig på plass.Slik fikk vi satt opp den lille laftede bua.

Flere løsninger på ukens tema finner du her.

6 kommentarer:

Henny sa...

Nu må jeg forsøge at gætte, hvilken proces, det er, man kalder "laft". Er det tilpasningen af tømmerstokkene i hjørnet? Dit billede kunne tyde på det.

Petunia sa...

Fantastisk!! Må ha vært litt av et puslespill, men sikkert gøy også.
Laftet er så vakkert!!!

Tania sa...

Dette er skikkelig bra jobb!;-)
Ha en god søndag!

Hanne sa...

Henny, laft er teknikken som bua er bygd med og da er sammenføyningen i hushjørnene en viktig del. Det er tømmerstokker som er tilpasset hverandre og satt sammen, ingen spikere brukes for å sette opp veggene.
Vi la puslespill med det som en annen hadde laftet, merket og tatt ned. Slike hus kan tas ned og settes sammen igjen og det utnyttes ofte ved produksjon av dem.

Anonym sa...

Vi kjøpte en hytte som var laftet, men ikke med så tykke plank som her. Vi brukte en helg på å sette den opp. Da var den godt merket heldigvis. Ha en flott kveld!

Irene sa...

Flott gammel tradisjon, som jeg håper blir holdt i live. Det skulle blitt mer brukt, bla til hyttebygging. Syns tømmerhus/hytter glir så flott inn i fjell og skoglandskaper... Vel, dette var mine tanker da :o)