mandag 7. desember 2009

K for kristtorn

Ukens bokstav hos ABC-tema er k og jeg tok noen bilder i november av en kristtorn jeg har. Den står i en hage i Grimstad og der vokser den fint, men sakte.Kristtorn finnes i hele 170 forskjellige arter. Navnet henger sammen med at Kristi tornekrone var laget av grener fra dette treet. Kristtorn har eviggrønne, blanke og stive blad som er eggformet og tornet i kanten.
Det finnes mye overtro i forbindelse med kristtorntradisjonen. Enkelte steder betraktes det som en ulykke å ta inn kristtorn i huset før julaften.
I England betegnes de piggete og glatte artene av kristtorn som henholdsvis han- og hunkristtorn. I Derbyshire har de den overtroen at hustruen blir herre i huset hvis julekristtornen er glatt, men mannen hvis den er pigget.Da Jesus ble korsfestet, fikk han en tornekrone på seg. Slik ble tornekronen et symbol på vanære og den forbannelse som Jesus måtte tåle da han bar verdens synd og åpnet en vei for menneskene til Gud. På den måten ble hans tornekrone vår seierskrans.
Kanskje var det kristtorn som ble brukt i den kransen som Jesus bar på lidelsens vei.Siden kristtornen i hagen vokser så sakte ville jeg ikke ta noen grener av den med meg hjem til jul. I en blomsterforretning fant jeg litt senere kristtorn i potte og den måtte jeg ha, så nå står det en liten spinkel kristtorn i vinduet her hjemme. Det blir spennende å følge den og se om den overlever og vokser seg større og større.

Flere løsninger på bokstaven K finner du her.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kristorn er så flott å ha mot jul. Jeg har kun en bitteliten som må vokse seg stor og sterk før jeg kan begynne å ta greiner av den.

Tania sa...

Flott K!;-) Jeg har aldri hatt det i hus eller hage, men jeg må kanskje få kjøpt det i år!

TorAa sa...

Flott innlegg

I'm not in the right mood to comment as usual.
You'll understand when reading my COT this week.
http://toraa.blogspot.com/2009/12/kitten-tragedies.html

Sorry
Tor

Petunia sa...

Kristorn forbinder jeg veldig med jul! Jeg leste i avisen i går at folk kjøper det ikke mer. Jeg har aldri kjøpt det, men plukket det i skogen der jeg kommer fra og bodde som barn.
I år er det mye bær på trærne også. Det er vel på grunn av den fine sommeren her vestpå.

Anonym sa...

hvorfor ikke:)