mandag 1. februar 2010

S for Sølen

Valget for denne ukas innlegg i tilknytning til Abc-tema var i grunnen enkelt og som jeg lovet sist her kommer mer stein, denne gangen fra Norge, nærmere bestemt Rendalen og der finner vi Sølen. Høyeste topp er 1755 moh.

Først et bilde tatt fra sørsiden, fra Sølen alpinsenter i Engerdal, i mars i 2009:Her ser man tydelig det store V-formede skardet mellom sydtoppen og midttoppen (stortoppen, 1755 moh), til venster i bildet. Skardet ligger på 1250 moh og her gikk vi på ski fra nordsiden i påska 2008. En strabasiøs tur i helt annet vær enn dette bildet er tatt i. Den dagen var det kraftig vind og kaldt.
Det er det V-formede skardet som har gitt fjellmassivet dets navn, Sølen, som betyr sal, etter skardets form som en sal.

I påsken kan man skue fullmånen som ruller seg oppover nordtoppen om kvelden, og dette bildet er da tatt fra fjellmassivets nordside, i Rendalen kommune:I juni ligger det ofte fortsatt litt snø igjen selv på 800 moh og også oppover fjellsidene, som her, der vi ser Nordtoppen og Stortoppen:Om høsten skifter fjellet igjen uttrykk og slik kan Stortoppen vise seg en strålende høstdag med nysnø på toppene:Det har blitt mange turer både på Sølens topper, gjennom skardet og i områdene rundt, for meg og min mann. Sommeren 2005 var vi en tur i det midtre Sølenhølet og der traff vi på denne flotte reinsdyroksen:Han sov godt når vi kom innpå ham og ble vekt opp av lyden fra oss. Stille og rolig reiste han seg opp, strakte seg ut og gikk like stille og rolig derifra, mens vi ble stående på behørig avstand og nyte synet.
Reinsdyr hører Sølen til fra gammelt av, men stammen ble utryddet på grunn av jakt og man har i nyere tid fått en ny stamme, som nyter av områdets flotte beitemarker. Reinen er eid av Rendalen reindriftslag, men den lever fritt og forvaltningen av den skjer gjennom vanlig jakt fra 20. august hvert år.

Flere løsninger på ukens bokstav finner du hos ABC-tema.

3 kommentarer:

HildeS sa...

For en fantastisk naur.Wow sier jeg bare. Nydelige bilder.

Living next to me sa...

flotte bilder fra e sted jeg ikke har vært . Vi har virklig vild og vakker natur . F

Petunia sa...

Fantastisk natur og turtips. Virkelig vakkert:)
Mna får virkelig lyst til å pakke tursekken, teltet og bare dra avgårde!